Flaczki z żółciaka siarkowego – Przepis na wykonanie

Flaczki z żółciaka siarkowego – Przepis na wykonanie

Flaczki z żółciaka siarkowego to tradycyjne polskie danie, które cieszy się dużą popularnością. Jest to potrawa sycąca i smaczna, a jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. W tym artykule przedstawimy szczegółowy przepis na flaczki z żółciaka siarkowego, który pozwoli Ci przygotować to danie w domu.

Składniki:

  • 1 kg flaczków wołowych
  • 1 kg żółciaka siarkowego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Flaczki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

2. Żółciak siarkowy obierz i pokrój w kostkę.

3. Cebulę obierz i posiekaj.

4. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry.

5. W dużym garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone flaczki i smaż przez około 5 minut, aż się lekko zarumienią.

6. Dodaj pokrojony żółciak siarkowy, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalij całość wodą tak, aby flaczki były całkowicie przykryte.

7. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny, aż flaczki będą miękkie.

8. Po 2 godzinach gotowania dodaj mąkę pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

9. Przed podaniem dopraw flaczki solą i pieprzem do smaku.

Wskazówki:

  • Do flaczków można dodać również inne warzywa, np. seler, paprykę, czy ziemniaki.
  • Flaczki można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub octu.
  • Flaczki można również przygotować w wolnowarze. W tym przypadku czas gotowania może się wydłużyć do 4-5 godzin.

Podsumowanie:

Flaczki z żółciaka siarkowego to tradycyjne polskie danie, które jest sycące i smaczne. Przygotowanie flaczków nie jest skomplikowane, a ich smak z pewnością zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej kuchni polskiej.

Uwagi

Pamiętaj, że powyższy artykuł ma charakter informacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.

Scroll to Top