Jabłecznik z pigwą i rodzynkami – Przepis na wykonanie

Jabłecznik z pigwą i rodzynkami – Przepis na wykonanie

Jabłecznik to klasyczny polski deser, który cieszy się ogromną popularnością. Jego smak i aromat przywołują wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych spotkań. W tym artykule przedstawimy przepis na jabłecznik z pigwą i rodzynkami, który zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
  • Nadzienie:
    • 1 kg jabłek (np. szara reneta)
    • 2 pigwy
    • 100 g rodzynek
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sok z 1/2 cytryny
  • Polewa:
    • 100 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, zagniatając ciasto.

3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Nadzienie:

1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

2. Pigwy obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

3. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić.

4. W garnku połączyć jabłka, pigwy, rodzynki, cukier, miód, cynamon, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut, aż jabłka zmiękną.

Pieczenie:

1. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyłożyć nim formę do pieczenia (średnica 26 cm).

2. Na ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Polewa:

1. Masło rozpuścić w rondelku.

2. Dodać cukier puder, mleko i sok z cytryny. Mieszając, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, aż polewa zgęstnieje.

3. Gorącą polewą polać upieczony jabłecznik.

Wskazówki:

  • Do nadzienia można dodać inne przyprawy, np. kardamon, imbir lub skórkę pomarańczową.
  • Jabłecznik można podawać na ciepło lub na zimno.
  • Jabłecznik z pigwą i rodzynkami można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Podsumowanie:

Jabłecznik z pigwą i rodzynkami to przepyszny i aromatyczny deser, który z pewnością zachwyci każdego. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest naprawdę wyjątkowy. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak smakuje ten tradycyjny polski przysmak.

Scroll to Top