Muffinki z masłem orzechowym i batonikami – Przepis na wykonanie

Muffinki z masłem orzechowym i batonikami – Przepis na wykonanie

Muffinki to idealne rozwiązanie na szybkie i smaczne śniadanie, przekąskę lub deser. Ich przygotowanie jest proste, a możliwości modyfikacji przepisu nieograniczone. W tym artykule przedstawimy przepis na pyszne muffinki z masłem orzechowym i batonikami, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki pokruszonych batoników (np. Snickers, Milky Way)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na muffinki, smarując ją tłuszczem i oprószając mąką.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

3. W osobnej misce wymieszaj mleko, roztopione masło i jajko.

4. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo.

5. Dodaj masło orzechowe i pokruszone batoniki i delikatnie wymieszaj.

6. Napełnij formę na muffinki ciastem do 3/4 wysokości.

7. Piecz przez 18-20 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek wyjdzie czysty.

8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw muffinki do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie przełóż je na kratkę, aby całkowicie ostygły.

Wariacje przepisu:

Przepis na muffinki z masłem orzechowym i batonikami można modyfikować wedle własnych upodobań. Oto kilka przykładów:

  • Zamiast batoników można użyć innych słodyczy, np. czekoladowych chipsów, orzechów, suszonych owoców.
  • Do ciasta można dodać 1/4 szklanki posiekanych orzechów.
  • Zamiast masła orzechowego można użyć innego rodzaju masła, np. migdałowego, kokosowego.
  • Do ciasta można dodać 1 łyżkę kakao, aby nadać mu czekoladowy smak.

Wartości odżywcze:

Muffinki z masłem orzechowym i batonikami są bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. Zawierają również witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez i potas. Jednak należy pamiętać, że muffinki są również bogate w cukier i kalorie, dlatego należy je spożywać z umiarem.

Przechowywanie:

Muffinki z masłem orzechowym i batonikami najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Przed spożyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Podsumowanie:

Muffinki z masłem orzechowym i batonikami to pyszne i łatwe do przygotowania ciastka, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Można je modyfikować wedle własnych upodobań, dodając różne składniki i smaki. Pamiętaj jednak, że muffinki są bogate w cukier i kalorie, dlatego należy je spożywać z umiarem.

Scroll to Top